Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Γιάννη Ποδιναρά "Φαράγγια των Αγγέλων"¨

Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ποδιναρά «Φαράγγια των Αγγέλων »

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» παρουσίασε στη Λεμεσό στις 10 Δεκεμβρίου 2008, σε μια κατάμεστη αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου, τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Γιάννη Ποδιναρά «Φαράγγια των Αγγέλων ». Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των δύο Συλλόγων, κ.κ. Χάρη Σιαπουτή και Γιώργο Πετούση και ακολούθησε η παρουσίαση και η κριτική του έργου από το καταξιωμένο ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας, κ. Ανδρέα Πετρίδη, ο οποίος εντυπωσίασε το ακροατήριο με τη θαυμάσια και εμπεριστατωμένη κριτική και ερμηνευτική του προσέγγιση στην ποίηση του Γιάννη Ποδιναρά. Στη συνέχεια ο ίδιος ο ποιητής σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα συγκίνησε το ακροατήριο με την απαγγελία μερικών ποιημάτων του και τέλος υπέγραψε αρκετά από τα βιβλία του.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός από τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου , κ. Χάρη Σιαπουτή:

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες ,
με ιδιαίτερη χαρά ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου αναλαμβάνει από κοινού με την Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του εις Μόρφου ανατρεφομένου και εν Λεμεσώ διαβιούντος, αγαπητού φίλου, Γιάννη Ποδιναρά με τον τίτλο «Φαράγγια των Αγγέλων».
Ο Όμιλος μας υλοποιεί απόψε, για μια ακόμα φορά, έναν από τους στόχους που έθεσε και που είναι η προβολή του πνευματικού έργου των Μορφιτών. Έγιναν αρκετές παρουσιάσεις έργων, όπως η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ποδιναρά με τον τίτλο «Ένα πράσινο θολό», που η εκτενής εισήγηση –κριτική της εκπαιδευτικού, Ελένης Δημητρίου, εντυπωσίασε το ακροατήριο στην ίδια αυτή αίθουσα, που βρισκόμαστε και σήμερα.
Και να ΄μαστε απόψε, αγαπητέ φίλε ποιητή και για πολλούς συνάδελφε και συγχωριανέ, όλοι εδώ πιστοί στο κάλεσμά σου... «χωρίς μετρήματα και μασημένα λόγια... » που «...μόνο ένα νεύμα αρκεί ... », «για να ξεπλύνουμε την ψυχή μας" με τα νάματα των δικών σου στίχων, με το δικό σου ερωτισμό και πλούτο, με τη δική σου ευαισθησία και δύναμη, νοσταλγοί στο δικό σου καράβι που θα μας οδηγήσει «στη θάλασσα του Ξερού»,στο «βυθό του πράσινου κήπου» και «στα λευκά αγγίγματα της πρώτης κι ανεξίτηλης γεύσης», στη γενέθλια γη, τη Μόρφου.
Συνάμα ευχαριστούμε εκ των προτέρων τον ομιλητή της βραδιάς, το δόκτορα Ανδρέα Πετρίδη, το σημαντικό κύπριο ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας, που δέχτηκε να αναλάβει το πηδάλιο του καραβιού, για να μας περάσει απόψε, φωτίζοντας μας, από τα «Φαράγγια των Αγγέλων». Ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας καθώς και την Τράπεζα Κύπρου που μας φιλοξενεί και τέλος ευχαριστούμε το φίλο Γιάννη Ποδιναρά, που όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής, ο Καβάφης:
«Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως, που κάμνουνε -για λίγο- να μη νιώθεται η πληγή.»
Και είναι πολλές και ποικίλες οι πληγές της καθημερινότητας και της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Έχουμε λοιπόν ανάγκη τα φάρμακα της ποιήσεως και συ ως καλός «φαρμακοποιός- παρασκευαστής της ποίησης», με τη λιτότητα αλλά και την πυκνότητα του λόγου σου, την εκφραστική δύναμη και το βαθύ περιεχόμενό και τις ιδέες σου, μας προσφέρεις μια κάποια θεραπεία.
Σε ευχαριστούμε πολύ και να ΄σαι πάντα καλά.

2 σχόλια:

  1. Σ ευχαριστω φίλε Χάρη που ανάρτησες την ομιλία σου για τα Φαράγγια των Αγγέλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα καλά πρέπει να μένουν φίλε μου, έστω και μέσα στο αχανές περιβάλλον του διαδικτύου.Αξίζει να θυμόμαστε τέτοιες στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή